45. mednarodni obrtni sejem je pred nami

45. MOS v času od 12. do 18. septembra 2012

Tradicionalni 45. MOS letos še bolj mednaroden in s pomembnimi novostmi v razstavnem in spremljajočem programu

Največja poslovno-sejemska prireditev regije, tradicionalni MOS, letos obeležuje pomemben 45. jubilej. V Celjskem sejmu so se odločili čim bolj prisluhniti željam in predlogom svojih razstavljavcev in obiskovalcev, zato pripravljajo pomembne dopolnitve na razstavnem delu sejma, pa tudi v spremljajočem programu se obetajo številna presenečenja in ugodnosti za posamezne ciljne skupine obiskovalcev. MOS bo tudi dan krajši, kar so si predvsem želeli v podjetjih, saj bodo tako izgubili manj delovnih dni v pisarnah, organizator pa skupaj z razstavljavci verjame, da bodo imeli obiskovalci sejemskega dogajanja še vedno dovolj časa, da si ogledajo novosti, ki jih za sejem pripravljajo domača in tuja podjetja.

45. MOS je deležen odličnega odziva v tujini – Na sejmišču se obeta barvitost svetovnih jezikov
MOS kot največji sejem v regiji vedno znova pritegne podjetja iz novih držav, ki želijo izkoristiti priložnosti vstopa na trge držav EU in južnega Balkana. Strateško delo na internacionalizaciji sejemske dejavnosti prinaša vse boljše rezultate in v letu 2011 je delež tujih obiskovalcev znašal dobrih 11 %.

Letos se na celjskem sejmišču poleg tradicionalnega Dneva Vojvodine obeta še Dan Češke in Madžarske, pa tudi bolj oddaljenih dežel kot so Indija, Indonezija in Tajska. To pa pomeni še več poslovnih priložnosti na trgih, ki jim gospodarsko kaže bolje kot domačemu, poudarjajo v Celjskem sejmu. MOS tako utrjuje svoj položaj osrednjega stičišča največjega potenciala poslovnih priložnosti v regiji.

Ne le na skupinskih razstavnih prostorih držav partneric, tudi v spremljevalnem programu se obetajo poslovna srečanja s tujimi podjetniki in predstavniki državnih institucij. Iz prve roke bodo slovenskim podjetnikom povedali, kje so priložnosti za gospodarsko sodelovanje. Dneve posamezne države pa bodo zaznamovale še turistične, kulinarične in še kakšne predstavitve, ki bodo predstavila utrip posamezne dežele.

Da bo MOS letos še kako upravičil svoje ime mednarodnega sejma bo poskrbela skupaj s partnerji tudi OZS in organizacijo aktualnih mednarodnih poslovnih srečanj malih in srednje velikih podjetij iz ožje in širše regije. Zato se obetajo dobre priložnosti za nove posle s tujimi partnerji praktično na domačem pragu. Sicer pa bo obsejemsko dogajanje skušalo odgovoriti na najbolj aktualna vprašanja, s katerimi se vsakodnevno soočajo podjetniki in obrtniki. Med drugim bo mogoče neposredno od predstavnikov lokalne oblasti izvedeli kakšne spodbude za razvoj podjetništva v svojem okolju pripravljajo. Potekal bo forum Podnebje – okolje – energija, ki bo prinesel odgovore o potencialih zelenih izdelkov in učinkovite rabe energije za slovensko gospodarstvo. Z bančniki pa bo mogoče soočiti mnenje, ali je kreditni krč res fikcija?

Tradicionalne panoge dopolnjujejo nove tehnologije
Na 45. MOS se bo razstavni program razprostiral v 16 sejemskih dvoranah in na zunanjih razstavnih površinah. V Celjskem sejmu so se letos odločili sistematsko razdeliti programe in tako še bolj urediti in olajšati obisk sejmišča obiskovalcem. Velik interes tradicionalno beležijo med podjetji, ki so ponudniki izdelkov in storitve na področju zaključnih del v gradbeništvu (stavbno pohištvo, strešne kritine itd.), energetske učinkovitosti in izkoriščanja obnovljivih virov. Že odziv tudi splošne javnosti na majskem strokovnem četverčku Energetika, Terotech-Vzdrževanje, Eko ter Varjenje in rezanje je pokazal, da je energetska učinkovitost na vseh področjih bivanja vroča tema, številni razstavljavci pa za september napovedujejo še nove ugodnosti za končne kupce. Ne le skrb za izdatke v gospodinjstvih, tudi upravljavci in lastniki poslovnih ter javnih objektov se vse bolj zavedajo pomena učinkovite rabe energije in s pridom izkoriščajo nepovratne spodbude države. Ker se še pred poletjem pričakujejo sprejetje nove EU direktive o energetski učinkovitosti, ki jo bodo pod drobnogled morala vzeti tudi slovenska podjetja, če bodo želela zagotavljati konkurenčnost na trgu, MOS letos prinaša še dodatne priložnosti vsem ponudnikom izdelkov in storitev na tem področju.

Obiskovalci pa bodo lahko poiskali tudi najboljšo ponudbo na drugih vsebinskih področjih, ki jih že tradicionalno pokriva MOS. V Celjskem sejmu nadaljujejo s strategijo predstavitve najboljših domačih in tujih blagovnih znamk, najbolj perspektivnih in inovativnih podjetij ter podjetniških pobud, pa brez novih tehnologij, ki bistveno olajšajo poslovanje ter hkrati odpirajo nova vprašanja varnosti, tudi ne bo minil letošnji MOS. Računalništvo v oblakih, pametni telefoni in druge inovativne rešitve poslovnega in zasebnega življenja bodo pomembno zaznamovale sejemske dneve v Celju.
 

E-novice

Prijavite se na naše e-novice in enkrat na mesec vas bodo v Vašem elektronskem predalu čakale sveže novice.

Izdelava kABI d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Zavod ZID