Kako obvladovati tveganja plačilne nesposobnosti in zagotoviti finančno konkurenčnost podjetja

Kako obvladovati tveganja plačilne nesposobnosti in zagotoviti finančno konkurenčnost podjetja - Vabilo na seminar Inštituta za poslovno računovodstvo. Člani Zavoda za izobraževanje imajo 20 % popusta.

Kako obvladovati tveganja plačilne nesposobnosti in zagotoviti finančno konkurenčnost podjetja

Terme Dobrna, 21. do 23. maj, 2014

2. izvedba!

Po izredno uspešno izvedeni prvi delavnici, smo se odločili za ponovno izvedbe delavnice. Vabljeni vsi, ki se niste uspeli udeležiti prve!

Izhodišča:

Pomembno je, da podjetje ne zaide v položaj, ki zahteva ukrepe po Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP). Za poslovodstvo je torej nujno odločanje s ciljem zagotavljanja stabilnega poslovanja združbe in njene konkurenčnosti. V tem okviru ima finančna konkurenčnost izredno veliko vlogo.

Oblikovanje strokovnih podlag za odločanje o finančni konkurenčnosti in finančni stabilnosti podjetja je zahtevno in odgovorno delo, ki zahteva veliko znanja in stalno izpopolnjevanje.

Cilj srečanja:

Seznanjanje s teorijo in tehniko finančne analize na konkretnih primerih, poglabljanje znanja ter usposabljanje za oblikovanje finančnih informacij na osnovi računovodskih podatkov ter predlaganje finančne in poslovne politike združbe.

Gre za oceno ustrezne zadolženosti in kapitalske ustreznosti podjetja, analizo poslovnega izida in kapitala, investicijske sposobnosti, obratnega kapitala, sposobnosti zadolževanja, ter tveganja pri zagotavljanju plačilne sposobnosti združbe.

Udeleženci se usposobijo v spremljanju finančnega položaja, pravočasnem ugotavljanju negativnih trendov in predlaganju ustreznih poslovnih odločitev ter pravilnemu razumevanju in uporabi določil ZFPPIPP in Kodeksa poslovnofinančnih načel v zvezi s plačilno sposobnostjo združbe.

Delo bo potekalo na praktičnih primerih. Lahko se zgodi, da bodo udeleženci potrebovali žepni računalnik, čeprav bo poudarek na pojasnjevanju že izračunanih rezultatov.

Vsebina srečanja:

  • Kaj je in zakaj se je spremenila finančna konkurenčnost združbe?
  • Zakaj se je spremenila učinkovitost poslovanja?
  • Kako pojasnjujemo kazalnike učinkovitosti?
  • Kako merimo uspešnost poslovanja?
  • Zakaj se je spremenila zadolženost združbe in njena kakovost?
  • Zakaj se je povečal ali zmanjšal obratni kapital podjetja?
  • Kako in zakaj se je gibala potreba podjetja po dolgoročnih virih financiranja?
  • Kako in zakaj se spreminja kapitalska ustreznost podjetja ter kako nanjo vplivamo?
  • Kakšna je finančna stabilnost in investicijska sposobnost združbe in zakaj se spreminja?
  • Kolikšna je sposobnost podjetja za dolgoročno zadolževanje?
  • Kolikšna je sposobnost podjetja za kratkoročno zadolževanje?
  • Kako in zakaj se spreminja tveganje v zvezi s plačilno sposobnostjo podjetja?
  • Zakaj podjetju zmanjka denarja?

Vabljeni:

  • vodje (direktorje) združb,
  • vodje posameznih poslovnih funkcij,
  • analitike in oblikovalce finančnih informacij v združbah,
  • bonitetne analitike in odločevalce o posojilih v bankah.

Predavatelj:

V vaši družbi bo Dr. Živko Bergant, Doktor ekonomskih znanosti, univerzitetni diplomirani ekonomist, certificirani poslovodni računovodja, veščak Zveze ekonomistov Slovenije. Strokovnjak iz dolgoletne prakse (računovodja, finančni direktor, pomočnik direktorja, svetovalec na ITEO − svetovalnem inštitutu v Ljubljani in pooblaščeni revizor). Trenutno je predstojnik sveta Inštituta za poslovodno računovodstvo in docent na Visoki šoli za računovodstvo v Ljubljani. Avtor številnih strokovnih gradiv in knjig s področja računovodstva, ekonomike in financ. Glavni oblikovalec besedila Kodeksa poslovno finančnih načel ter Kodeksa poklicne etike finančnika, ki ju je sprejel Slovenski inštitut za revizijo.

 Kako bo potekalo srečanje?

-   Prva dva dneva sta namenjena reševanju vsebinskih dilem, vezanih na izboljšanje oblikovanja in predstavljanja informacij o finančnem položaju združbe, njeni boniteti in finančni konkurenčnosti. Rešitve bodo prikazane na praktičnih primerih.

-    Tretji dan pa je namenjen praktični delavnici in izključno utrjevanju znanja ter preigravanju različnih možnosti. Poglobili se bomo v konkretne primere združb, in kako jih reševati. Na ta del vabimo vse, ki želijo utrditi ali preveriti svoje znanje na konkretnih primerih.

Prvi in drugi dan predstavljata smiselno celoto, sta povezana in je možna le prijava na oba dneva skupaj. Na tretji dan pa se lahko prijavite posebej.

Kotizacija:

Kotizacija za udeležbo na dvodnevni delavnici je 285 EUR (DDV ni vključen).
Kotizacija za udeležbo na tridnevni delavnici je 325 € (DDV ni vključen).
Kotizacija samo za tretji dan je 95 € (DDV ni vključen).

Kotizacija vključuje izvedbo programa, strokovno gradivo in osvežujoče napitke med odmori. Udeleženci prejmete knjigo Plačilna sposobnost in kapitalska ustreznost, avtorja Ž. Berganta (366 strani, maloprodajna cena 45 EUR) in zadnjo številko revije Poslovodno računovodstvo. V teku delavnice je na razpolago obsežno gradivo v obliki kopij prosojnic ter delovnega gradiva za delo na konkretnih primerih.

Popusti:

Za člane Inštituta za poslovodno računovodstvo: 30 %.
Za člane Zavoda za izobraževanje delavcev: 20%
Za člane Zbornice računovodskih servisov: 10 %.
Za imetnike kartice Mreža podjetnih: 10%.
Za drugega udeleženca iz iste združbe: 40 %.

Plačilo: Kotizacijo nakažite na poslovni TRR račun Inštituta za poslovodno računovodstvo, Stegne 21c, 1000 Ljubljana  IBAN SI56 1010 0005 2571 473 (BANKA KOPER d.d.), sklic na številko 070214 - ______ (vaša ID za DDV) , najkasneje dva dni pred začetkom delavnice.

Lokacija:

Delavnica bo izvajala v prijetnem okolju Term Dobrna, ki so sodobno in dinamično zdraviliško – turistično središče. Seminar se bo odvijal v dvorani Vivat, ki se nahaja v hotelu Vita.

Informacije: Kristina Petrović (051 645 713) ali: info@ipr.vsr.si.

POSEBNA PONUDBA: Podjetje, ki želi pridobiti strokovno mnenje o svojem finančnem položaju ali o finančnem položaju kake druge združbe (npr. poslovnega partnerja), lahko pošlje podatke (bilanca stanja in poslovnega izida vsaj za dve obdobji) do 15. maja 2014 na naslov IPR, Stegne 21c, Ljubljana oziroma po elektronski pošti na zivko.bergant@siol.net. Pisno oceno bo udeleženec srečanja prejel v Dobrni, dr. Živko Bergant pa bo na razpolago tudi za ustna pojasnila. Cena storitve znaša 120,00 EUR in se plača obenem s prijavo na srečanje.

 

 

E-novice

Prijavite se na naše e-novice in enkrat na mesec vas bodo v Vašem elektronskem predalu čakale sveže novice.

Izdelava kABI d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Zavod ZID