Tehnologije ekstrudiranja, pihanja in termoformiranja

28.1.2016, Celje, Kidričeva 25

Ponavljamo v preteklosti izjemno uspešen seminar enega največjih strokovnjakov na področju umetnih mas pri nas, ki vam bo med drugim odgovoril na naslednja vprašanja:

  • Kaj je novega pri ekstrudiranju?
  • Katere postopke in materiale za pihanje poznamo?
  • Kje so prednosti termoformiranja?

Ekstrudiranje je v svetu in tudi pri nas najmasovnejši postopek predelave plastike. Po številu firm in instaliranih strojev ga sicer brizganje močno prekaša, vendar pa ekstruderji zaradi kontinuiranega postopka proizvedejo precej večje količine (pol)izdelkov.

Pihanje je najcenejša tehnologija za trdo embalažo, vse pogosteje pa tudi za tehnične izdelke. Pihanje se je pred desetletji uporabljalo le za proizvodnjo votle embalaže in igrač, danes postaja tehnologija, ki izpodriva mnoge druge na vseh tehničnih področjih.

Termoformiranje je tehnologija, ki mora neprestano tekmovati v cenah in kvaliteti z brizganimi izdelki. Hitri napredek pri brizganju je vzpodbudil mnoge inovacije tudi pri termoformiranju, predvsem na področju hitrega, vendar pazljivega pregrevanja ter hitrih in fleksibilnih strojev s točnimi ponovljivimi gibi.

Komu je seminar namenjen

  • Tehnologom,
  • razvojnikom,
  • vodjem proizvodnje,
  • direktorjem podjetij.

Pridobili boste naslednja znanja

  • Ekstrudiranje: pregled tipov ekstruderjev, tehnike ekstrudiranja in napake pri ekstrudiranju, kompaundiranje, tipični ekstrudirani izdelki, novosti pri ekstrudiranju.
  • Pihanje: postopki pihanja (koekstruzijsko, pihanje dvostenskih izdelkov, kompozitov z dolgimi vlakni, pihanje pen, večslojno pihanje, 3D-pihanje …), materiali za pihanje.
  • Termoformiranje: materiali, parametri termoformiranja, temperaturne zahteve, tehnični termoformirani izdelki, termoformirana embalaža

Predavatelj

Janez Navodnik, univ. dipl. inž. kemije, ima več kot 30 let izkušenj s tehnologijami predelave polimernih materialov. Je direktor podjetja Navodnik d.o.o. ter GIZ Grozd Plasttehnika, ukvarja pa se s svetovanjem in izobraževanjem na področju predelave plastike, novih materialov in tehnologij ter povezuje podjetja v skupne projekte. Je urednik in pisec večine člankov v reviji PlastForma ter avtor samostojnih publikacij, priročnika Plastik-orodjar ter knjige Slovenija je ustvarjena za nanotehnologije.

Podrobnosti in prijava.

E-novice

Prijavite se na naše e-novice in enkrat na mesec vas bodo v Vašem elektronskem predalu čakale sveže novice.

Izdelava kABI d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Zavod ZID